Ahad, 28 Mac 2010

Ayam Masak Lemak Cili Api


Bahan-bahan ( 2 org mkn )
  • santan kelapa dari kotak kecik(ambik setengah sahaja
  • bawang merah 2 ulas (ditumbuk)
  • bawang putih 3 ulas (ditumbuk)
  • cili padi 12 biji (ditumbuk)
  • sekeping asam keping
  • sebatang serai (dititik)
  • setengah sudu kecik serbuk kunyit
  • ayam 6 ketul

Cara-cara

  1. campurkan santan bersama air di dalam periuk dan dikacau (jgn letak atas api lagi)
  2. masukkan bawang merah, bawang putih, cili padi, asam keping, serai, kunyit dan ayam. kacau sehingga serbuk kunyit tidak berketul.
  3. kemudian letak periuk di atas api yg paling kecil dan kacau.
  4. kacau sehingga mendidih dan siap utk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan